IMPORTANT

Educatia

Trebuie sa va gānditi bine īnainte de a achizitiona un pui de samoyede,pentru ca are nevoie de timpul dvs. pentru a putea fi iubit si educat. Experientelepe care le va avea īn primele luni de viata vor constitui baza comportamenului saude care se va folosi ulterior. Din acest motiv, trebuie sa va implicati cu daruire pentru a garanta atāt puiului, cāt si dvs. o viata linistita care sa se desfasoare printr-o convietuire linistita si respect reciproc. Educarea unui catel nu estedificila. Trebuie sa va īnarmati cu multa afectiune, rabdare si mai ales coerenta īncomportament, cateii petrecāndu-si mult timp observāndu-va.
Daca aveti o viata foarte ocupata, gānditi-va bine īnainte de a achizitiona un catel.Catelul va avea nevoie sa se hraneasca regulat, va avea nevoie de īngrijire veterinara,sa alerge īn aer liber, sa se joace, sa cunoasca lumea care īl īnconjoara, sa īnvete regulile vietii. Daca nu puteti sa-i garantati o viata satisfacatoare mai bine amānati achizitionarea. Un catel bine educat va fi īn stare, atunci cānd va deveni cāine adult, sa aiba alt ritm de viata. Īn schimb, va sti sa va daruiasca, o iubire dezinteresata si nemarginita.


Alimentatia

Alimentatia cāinilor este de doua tipuri: hrana uscata si hrana proaspata. Hrana uscataofera o gama larga de variante adaptate vārstei si starii de sanatate a cāinelui. Īncazul īn care cāinele dvs. sufera de o afectiune puteti sa-i oferiti hrana uscatapotrivita, respectānd sfatul medicului. Aceste produse sunt perfect dozate si echilibrate,continānd toate principiile nutritive de care cāinele dvs. are nevoie. A doua varianta este māncarea de acasa care īnsa nu trebuie sa contina produse interzise cāinilor: carne si organe de porc, sau de oaie; oase de pasari, de porc, sau de oaie; mezeluri; sos,rāntas, sau prajeli; ciocolata, alune, seminte, pop-corn, dulciuri etc; conserve de carnesi pate pentru uz uman; cartofi, fasole uscata, mazare, sau orice alte legume carefermenteaza; brānzeturi grase fermentate cum ar fi brānza topita, cascavalul; conservati.Acest lucru, bineīnteles, necesita cunoastere si timp la dispozitie. Alimentatia cateilortrebuie sa se faca de trei ori pe zi, iar cea a cāinilor adulti de doua ori. Dupa masa,cāinele trebuie sa se odihneasca jumatate de ora. Cāinele trebuie sa aiba īn permanenta apa proaspata la dispozitie.


Igiena

Cāinii din rasa samoyede nu au o blana foarte greu de īntretinut. Totusi, cāinele arenevoie de īngrijire pentru īntretinerea blanii si a pielii. Este necesar sa-l periati celputin o data pe saptamāna, avānd grija sa nu-l zgāriati. Īn spatele urechilor este posibilca parul sa se īncālceasca, mai ales īn timpul cresterii. Īn perioada de napārlire, blanatrebuie periata zilnic pentru a o curata de smocurile care cad si pentru a lasa pielea sarespire, evitānd īn acest mod si posibile boli de piele. Este necesar sa-l spalati de 2-3ori pe an īn functie de mediul īn care traieste. Curatarea dintilor este recomandabilapentru a evita cariile, inflamarea gingiilor si pentru curatirea tartrului. Aveti grija sacontrolati periodic dantura cāinelui si sa avertizati veterinarul īn cazul unor probleme.Vaccinarile sunt indispensabile pentru sanatatea cāinelui si trebuie sa va adresatimedicului veterinar pentru a obtine informatiile necesare!

Tatuarea și microciparea

Asociatia chinologica de care apartineti, la care este bine sa va īnscrieti, īnregistreazacāinele dvs. si īi aplica un tatuaj sau un microcip care sunt instrumente de recunoasterecu adevarat utile in cazul pierderii sau furtului cainelui dvs. fiind dificil de contrafacut.Aplicarea tatuajului sau a microcipului nu este dureroasa.


Expozitiile

Expozitiile canine de frumusete au ca scop principal selectia, pentru pastrarea puritatii rasei. Arbitrii desemnati de catre Asociatia Chinologica Romāna, supun cāinele analizei,īn urma careia dau un calificativ exprimat cu referire la standardul rasei. Expozitiilecanine au loc īn toata tara si se desfasoara dupa un regulament pe care fiecare participanttrebuie sa-l respecte. Pentru a participa cu un cāine la o expozitie, pe lānga cunoasterearegulamentului, este necesar sa se respecte anumite proceduri: īnscrierea cāinelui pāna latermenul stabilit de asociatia chinologica organizatoare, pentru a permite tiparirea catalogului (de regula cu 20 de zile īnainte); carnetul de sanatate trebuie contina toatevaccinurile obligatorii la zi; cāinele trebuie prezentat numai daca este īntr-o stare bunade sanatate; cāinele trebuie atent īngrijit īnainte de prezentare, periat cāt mai bine;antrenament pentru miscarea īn ring, cu lesa. Participarea la expozitii ofera atāt cāineluicāt si dvs. mari satisfactii, fiind un moment excelent de socializare a cāinelui. Calendarulexpozitional pe anul īn curs poate fi gasit pe site-ul Asociatiei Chinologice Romāne