Educatia


Trebuie sa va gânditi bine înainte de a achizitiona un pui de samoyede,pentru ca are nevoie de timpul dvs. pentru a putea fi iubit si educat. Experientelepe care le va avea în primele luni de viata vor constitui baza comportamenului saude care se va folosi ulterior. Din acest motiv, trebuie sa va implicati cu daruire pentru a garanta atât puiului, cât si dvs. o viata linistita care sa se desfasoareprintr-o convietuire linistita si respect reciproc. Educarea unui catel nu estedificila. Trebuie sa va înarmati cu multa afectiune, rabdare si mai ales coerenta încomportament, cateii petrecându-si mult timp observându-va.
Daca aveti o viata foarte ocupata, gânditi-va bine înainte de a achizitiona un catel.Catelul va avea nevoie sa se hraneasca regulat, va avea nevoie de îngrijire veterinara,sa alerge în aer liber, sa se joace, sa cunoasca lumea care îl înconjoara, sa înveteregulile vietii. Daca nu puteti sa-i garantati o viata satisfacatoare mai bine amânatiachizitionarea. Un catel bine educat va fi în stare, atunci când va deveni câine adult,sa aiba alt ritm de viata. În schimb, va sti sa va daruiasca, o iubire dezinteresata sinemarginita.


Alimentatia

Alimentatia câinilor este de doua tipuri: hrana uscata si hrana proaspata. Hrana uscataofera o gama larga de variante adaptate vârstei si starii de sanatate a câinelui. Încazul în care câinele dvs. sufera de o afectiune puteti sa-i oferiti hrana uscatapotrivita, respectând sfatul medicului. Aceste produse sunt perfect dozate si echilibrate,continând toate principiile nutritive de care câinele dvs. are nevoie. A doua varianta este mâncarea de acasa care însa nu trebuie sa contina produse interzise câinilor: carne si organe de porc, sau de oaie; oase de pasari, de porc, sau de oaie; mezeluri; sos,rântas, sau prajeli; ciocolata, alune, seminte, pop-corn, dulciuri etc; conserve de carnesi pate pentru uz uman; cartofi, fasole uscata, mazare, sau orice alte legume carefermenteaza; brânzeturi grase fermentate cum ar fi brânza topita, cascavalul; conservati.Acest lucru, bineînteles, necesita cunoastere si timp la dispozitie. Alimentatia cateilortrebuie sa se faca de trei ori pe zi, iar cea a câinilor adulti de doua ori. Dupa masa,câinele trebuie sa se odihneasca jumatate de ora. Câinele trebuie sa aiba în permanentaapa proaspata la dispozitie.


Igiena

Câinii din rasa samoyede nu au o blana foarte greu de întretinut. Totusi, câinele arenevoie de îngrijire pentru întretinerea blanii si a pielii. Este necesar sa-l periati celputin o data pe saptamâna, având grija sa nu-l zgâriati. În spatele urechilor este posibilca parul sa se încâlceasca, mai ales în timpul cresterii. În perioada de napârlire, blanatrebuie periata zilnic pentru a o curata de smocurile care cad si pentru a lasa pielea sarespire, evitând în acest mod si posibile boli de piele. Este necesar sa-l spalati de 2-3ori pe an în functie de mediul în care traieste. Curatarea dintilor este recomandabilapentru a evita cariile, inflamarea gingiilor si pentru curatirea tartrului. Aveti grija sacontrolati periodic dantura câinelui si sa avertizati veterinarul în cazul unor probleme.Vaccinarile sunt indispensabile pentru sanatatea câinelui si trebuie sa va adresatimedicului veterinar pentru a obtine informatiile necesare!
Tatuarea
Asociatia chinologica de care apartineti, la care este bine sa va înscrieti, înregistreazacâinele dvs. si îi aplica un tatuaj sau un microcip care sunt instrumente de recunoasterecu adevarat utile in cazul pierderii sau furtului cainelui dvs. fiind dificil de contrafacut.Aplicarea tatuajului sau a microcipului nu este dureroasa.


Expozitiile


Expozitiile canine de frumusete au ca scop principal selectia, pentru pastrarea puritatii rasei. Arbitrii desemnati de catre Asociatia Chinologica Româna, supun câinele analizei,în urma careia dau un calificativ exprimat cu referire la standardul rasei. Expozitiilecanine au loc în toata tara si se desfasoara dupa un regulament pe care fiecare participanttrebuie sa-l respecte. Pentru a participa cu un câine la o expozitie, pe lânga cunoasterearegulamentului, este necesar sa se respecte anumite proceduri: înscrierea câinelui pâna latermenul stabilit de asociatia chinologica organizatoare, pentru a permite tiparireacatalogului (de regula cu 20 de zile înainte); carnetul de sanatate trebuie contina toatevaccinurile obligatorii la zi; câinele trebuie prezentat numai daca este într-o stare bunade sanatate; câinele trebuie atent îngrijit înainte de prezentare, periat cât mai bine;antrenament pentru miscarea în ring, cu lesa. Participarea la expozitii ofera atât câineluicât si dvs. mari satisfactii, fiind un moment excelent de socializare a câinelui. Calendarulexpozitional pe anul în curs poate fi gasit pe site-ul Asociatiei Chinologice Române:www.ach.ro